• İnsana, toprağa, çevreye saygılı,
• Üretici ve tüketicinin haklarını koruyan,
• Sağlıklı ve sürdürülebilir üretimi esas alan,
• Veriye ve bilime dayalı,
• Yüksek katma değer üreten,
• Rekabetçi, yenilikçi bir tarım sektörü oluşturmaktır.
• Vatandaşlarımızın güvenli, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslendiği,
• Arz talep ve fiyat dengesinin gözetildiği,
• Gıda ve tarım alanında ihracat potansiyelini ciddi ölçüde yükseltmiş,
• Gıda güvenliğini önceleyen,
• Gıda endüstrisinde kullanılan tahıl ve yağlı tohumlar başta olmak üzere kendine yeterli, protein açığını kapatmış,
• Finansal olarak güçlü ve teknoloji ile donatılmış tarımsal işletmeler ile eğitimli çiftçilere sahip bir Türkiye oluşturmaktır.
Su ve gıda krizinin kapıya dayandığının farkındayız. Ülkemizi bu krize karşı korumayı bir vatandaşlık görevi olarak görüyoruz.
Bu nedenle tarım politikalarına öncelik veriyoruz. DEVA Partisi’nin tarım eylem planını da yarınlarımıza güvenle bakma amacıyla hazırladık. Tarım eylem planımızda, çiftçimizin yaşadığı yakıcı sorunların kısa vadede çözümünü göreceksiniz. Yapısal sorunların yapısal çözümleriyle karşılaşacaksınız. Biz, her vatandaşımızın sağlıklı, güvenli, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamayı hedefliyoruz. Üreterek zenginleşen, çiftçisinin hakkını veren bir Türkiye hayal ediyoruz.
Tarım Eylem Planımızın ilk baskısını 2021 yılının haziran ayında açıkladığımızda küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kuraklık ve su kaynaklarındaki yetersizlik gıda güvenliğimizi tehdit ediyordu. Ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, gıdada kendine yeterli bir ülke olmamızın önemini bir kez daha gösterdi.
Geçmişte dünyanın kendine yeterli bir ülke olarak bildiği ülkemizde ne yazık ki yeni bir klik ortaya çıktı: Tarımda ithalat lobisi. Bütün dengeleri altüst eden bu lobi; en üst düzey yöneticilerle birlikte ülke yönetiminde “Millet karnını ithal ürünlerle doyursun” anlayışını hâkim kıldı.
Aynı süre zarfında kimi ülkeler ürettikleri stratejik ürünlere zaman zaman ihracat yasağı getiriyordu.
Türkiye’nin gıdada kendine yeterli bir ülke olmasına, deyim yerindeyse gıda üretiminde başının çaresine bakmasına karşı en büyük saldırı ise ekonomi yönetiminden geldi: Lira dolar karşısında dibe çakıldıkça tarımsal maliyetler görülmemiş derecede fırladı. Çiftçi bu sayede tohum, mazot, gübre, ilaç ve yem gibi masraflar karşısında ürettikçe zarar eder hale düşürüldü.
Çözmemiz gereken acil problemler listesi oldukça kabardı.
Sadece bunlar değil. Tarım sektörü ise uzun zamandır sahipsiz. Tarımın önemi anlaşılamadı.
Çiftçiliğin cazibesi azaldıkça kırsaldan kente doğru göç başladı. Çiftçiye verilen yetersiz destekler üretimi teşvik edecek seviyelere ulaşmadı.
Hâlâ suya kavuşmayı bekleyen topraklarımız, geliştirilmeyi bekleyen depolama altyapımız, düzenlenmeyi bekleyen lojistik sistemimiz ve markalaşma sorunlarımız var.
Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığı azaltacak hamlelere ihtiyacımız var.
Onun için eylem planımızı sadece acil sorunların çözümüyle sınırlı tutmadık. Gıda güvenliğimizi sağlama alan, topraklarımızı bereketle buluşturan yol haritasıyla karşınızdayız.
Avrupa’nın en büyük tarım topraklarında yaşadığımızı, dünyayı doyuracak kapasiteye sahip olduğumuzu bir saniye bile aklımızdan çıkarmıyoruz.
Büyük tarım atılımının öncüsü olacağımızı iddia ediyoruz.
AMACIMIZ
Toprağımızı genç nüfusla buluşturmak. Girişimci ve teknolojik çiftçi modelini geliştirmek. Yeni nesil tarım, hayvancılık, balıkçılık ve gıda üretimi yapmak.
Hazine arazisi kiralama, Girişim sermayesi, Düşük faizli kredi, Kredi garanti fonundan öncelikli yararlanma.
TARIM LİSELERİNDE KİMLER YETİŞECEK?
TARIM LİSELERİNDE NELER ÖĞRENİLECEK?
Genç çiftçiye ne sağlayacağız?
© 2022 Copyright @ Tüm Haklar Deva Partisi’ne aittir.
Veri Güvenliği ve Çerez Politikamız
Erişilebilirlik Araçları